tirsdag den 20. august 2013

21. august

Byen har nu været uden aviser i flere dage. Den eneste måde, borgerne kan holde sig ajour på, er ved at læse det illegale Trods Alt. Bladet opfordrer til fortsat strejke, og odenseanerne følger anvisningen.

Maskerede mænd trænger ind på Plums Konservesfabrik på Havnegade. Sabotagevagten bindes, og to bomber springer og får fabriksbygningen til at brænde ned til grunden. Tyskerne har arresteret tre unge mænd for at kaste inventar ud af en lejlighed. Tysker nægter at udlevere de tre, og løjtnant Barkow udtaler, at de skal stilles for en tysk feltkrigsret.

Godt 1000 mennesker samles om formiddagen til folkemøde på stadion. Mødet bliver en folkelig manifestation af støtten til strejken og opgøret med tyskernes hårdhændede metoder. Der synges Der er et yndigt land og enkelte steder i forsamlingen ses Dannebrogsflag.


Udenrigsministeriets direktør, Nils Svenningsen, blev 21. august sendt til Odense for at forhandle med tyskerne om strejkens ophør. Fra efteråret 1943 og frem til 5. maj 1945 stod han i spidsen for "departementschefstyret", der trådte i stedet for samarbejdspolitkken efter dennes ophør 29. august 1943.  


Arbejdsminister Johannes Kjærbøll og direktør i udenrigsministeriet Nils Svenningsen er kommet til byen for at forhandle med tyskerne om strejkens ophør. Fra tysk side leder Werner Bests højrehånd, Paul Kanstein, forhandlingerne.

http://www.befrielsen1945.dk/temaer/samarbejdemodstand/sammenstoed/kilder/kildec.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar